Názory ke článku Nabíjačka nenabíjateľných batérií! – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Nabíjačka nenabíjateľných batérií! – Programujte.comNázory ke článku Nabíjačka nenabíjateľných batérií! – Programujte.com

 

Názory ke článku Nabíjačka nenabíjateľných batérií!

JMM   NOVÝ
14. 4. 2007

Tak to je výborná věc... určitě velmi užitečná, praktické a ekologické... co víc si přát že?

Tokan   NOVÝ
14. 4. 2007

já to chci takyyy :)

xHire   NOVÝ
14. 4. 2007

Já tyhle baterky běžně nabíjím v akumulátorové nabíječce a ještě se nic nestalo. :-D Já vím, že by se to nemělo, ale dělám to stejně, protože to je ekonomicky výhodné. :-P Pokud by ale bylo možné za pár set u nás tu nabíječku koupit, tak by nebyl proti.

Smith   NOVÝ
14. 4. 2007

je to k ničemu, nevyplatí se to... obyčejné baterky mají stejně malou výdrž , takže nevidím jediný důvod proč kupovat obyčejné baterky a k tomu nabíječku.

Tokan   NOVÝ
14. 4. 2007

podle mě, stejně nepujde nabíjet nedobijecí baterky do nekonečna - párkrát se nabijí a vytečou/vybouchnou atd.

Zelenáč   NOVÝ
14. 4. 2007

Whups??? Ja jsem si jednou poplet alkalicky s tema nabijecima a ted mam pekne zasvinenou nabijecku...

Qwertz   NOVÝ
14. 4. 2007

Každú batériu vraj možno dobiť 10 až 20krát


.........

to_jsem_ja   NOVÝ
14. 4. 2007

určitě to je velmi přínosné, ale já to nevyužiju. já už dávno beru jen nabíjecí. bo to je o hodně levnější:))
mám 2 mikrotužkové baterky do mp3 a mám je už asi 2roky bez poklesu výkonnosti. co víc si přát

Marecek   NOVÝ
14. 4. 2007

co víc si přát


... nevybijatelne baterkt :)

Tokan   NOVÝ
14. 4. 2007

To Qwertz: až to někde přede mnou 20x nabije, tak uvěřim ;-)

tommz9   NOVÝ
15. 4. 2007

Myslím, že nemáš pravdu. "Nenabíjecí" baterie mají "na jedno nabití" mnohem větší výdrž : Schválně si ji někdy kup (nemyslím u Vietnamců za 8kč, ale nějaké lepší) a porovnej třeba v přehrávači. Já, když jedu někam, kde není přístup k zásuvce, tak si koupím baterky na jedno použití - vydrží 2x - 3x déle než nabíjecí ...

Tax   NOVÝ
15. 4. 2007

I kdyby to mělo fungovt jenom 5x nebo třba i jednou tak je to dobrá věc! ;)

czSmith   NOVÝ
15. 4. 2007

Obyčejné baterky používám jen v myši, protože tam se dobíjecí nevyplatí.

Mám zkušenosti s obyčejnými vs. NiMH z foťáku, kde mají obyčejné mnohem menší výdrž... a dát je do externího blesku, tak prakticky nevydrží ani pár záblesků.

krupy   NOVÝ
16. 4. 2007

V jednom abc z roku 1976 je návod jak nabíjet uhlíkové monočlánky pomocí zvonkového transformátoru,diody a rezistoru.Dokonce tam byla uvedena tabulka pro různé baterie,takže nic nového...

benghi   NOVÝ
16. 4. 2007

Psal jsem to už 76krát, tak to napíšu po 77.

Klasickej článek má napětí minimálně 1.5V když je novej, když je téměř mrtvej tak naprázdno nějakejch 1.3V. Se zátěží pochopitelně něco hrozně hrozně moc malýho.

NiCd akumulátor (všemi zatracovaný) má nabitý 1.2V a velmi malý vnitřní odpor, což je vlastnost, která mu vydrži hrozně dlouho a následně strašně prudce padne.

NiMH akumulátor se plně nabitý chová téměř identicky k NiCd, ovšem s vybíjením pozvolna roste vnitřní odpor, čili při konstantní zátěži klesá svorkové napětí.

Chci tím říct tohle. Pokud je zařízení schopno pracovat ještě při napájecím napětí 1V/článek, pak jsou pro takové zařízení použitelné NiMH a budou tam s nimi lepší výsledky, než s NiCd, protože mají pochopitelně větší kapacitu. Úměrně to dopadne v případě běžnejch zinkouhlíkovejch článků, nebo alkáčů. Pokud ale zařízení začíná stávkovat při 1.15V/článek, pak jsou pro něj NiMH nepoužitelný, protože tohle svorkový napětí budou mít (závislo od zátěže, řekněme 350mA a běžnej článek) při vybití na 70% jmenovitý kapacity, takže vlastně využijete jenom 30% skutečné kapacity těch accu a tudíž i NiCd s menší jmenovitou kapacitou to zařízení budou schopny živit déle, protože jim napětí padne až těsně před smrtí. Protože klasické nenabíjecí články mají vyšší napětí, půjde i ty vytáhnout téměř do dna, proto tam bude tak tragickej rozpor mezi NiMH a nenabíjecíma článkama. Problém je ovšem kuriozně v zařízení, nikoliv v článku/akumulátoru.

Jinými slovy. Nebudu kupříkladu doporučovat NiMH do ruční rádiostanice, kde se výstupní výkon odvíjí od svorkovýho napětí ACCU. Většinu času by ten krám pracoval se sníženým výstupním výkonem. Ale do discmana, kterej má na vstupu pulzní zdroj (nebo obecně do takovejch zařízení) je budu směle doporučovat, pokud si ověřím, že ten stroj pracuje ještě s 1V/článek, neb pak se jejich větší kapacita skutečně projeví.

Abych to shrnul. Než jdu nakupovat accu, tak měřím. Vyplatí se to. Nejdřív je vhodný změřit příkon toho krámu a pokud je to pár mA, pak se asi moc nevyplatí kupovat accu, pokud se ten stroj nepoužívá 24hod/den. Pokud se rozhodnu pro accu, tak nejdřív na laboratorním zdroji odzkouším, co to zařízení dělá při různejch napětích. Některý zařízení kupříkladu při nižším napájecím napětí strašlivě zvednou příkon, protože se vnitřní zdroje dostanou mimo hodnoty, na který byly konstruovaný, což jim mj. taky nemusí dělat moc dobře. Chce to najít zlomový místo a pak se rozhodnout, zda NiMH, nebo NiCd. Vyhnul bych se Li-Ionkám, protože se poměrně složitě nabíjí, takže pokud na ně není zařízení nachystaný, tak může průser v podobě složitý dráhý nabíječky následovat. Stejně tak moc nedoporučuju RAM akumulátory, je to hybrid a je to vhodný pro zařízení s malým příkonem, čili je to nabíjecí alternativa běžnejch nenabíjecích článků, čili z pohledu ekologie to asi špatný není.

K nabíjení nenabíjecích článků. V případě zinkáče je to volovina a nemůže to jít, ale v případě alkaliky jo, dyť co je jinýho technologie RAM. Běžnej článek bych nikdy nenabíjel, mám rád všechny svoje prsty, naopak nemám rád, když mi něco vybuchuje v rukách. Oni to totiž na ty články výrobci nepíšou pro prdel...

Tokan   NOVÝ
16. 4. 2007

ale oproti klasickým nabíjecím baterkám stejně k ničemu

BlackHole   NOVÝ
17. 4. 2007

Pamatujete si ještě baterie z firmy Bateria Slaný? Stačilo je přes noc nechat na zdroji napětí tak 1,4 V a ráno byly jako nový:)
Nedoporučuji však zkoušet s bateriemi s uzavřeným kovovým pouzdrem - vyvíjený plny ho rozthrne a pokud vás zrovna netrefí do nosu rozžhavená uhlíková elektroda, tak vás minimálně zaprasí cca polévková lžíce salmiaku a burelu :)

Stup1d   NOVÝ
24. 4. 2007

To mi zni, jako presne opsana fraze z knizky "Rozeberte si počítač", od Václava Šedého. Mám pravdu?:)

Mirek   NOVÝ
7. 5. 2007

...značky BLUEBABY, model BL02L4E. Zajímá mě jak dlouho nechávat nabíjet baterie AAA kapacity 1500 mAh. Díky za radu a pomoc :-)

Anonymní uživatel   NOVÝ
24. 8. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Mirek : Cchcem sa vás spýtať, či ste niekde našli ten návod, ak áno, kontaktujte ma na emilia.bezekova@pobox.sk, pretože mám taký istý problém ako vy, návod pri batériach nieje žiadny, nabíjam ich už 20hodin a vždy mi svieti červená, tak neviem, čo je zlé, ďakujem MIlka

Feruna   NOVÝ
29. 11. 2011

#11 tommz9
..no když se podívám na seriozní! údaje o kapacitě článků (burelové i alkalické) tak je jesné,
že musí vydržet déle. Jejich kapacita je asi 3-4x větší než akumulátorů. I když v poslední době jsou celkem dostupné články s kapacitou 2500mAh i víc.

Feruna   NOVÝ
29. 11. 2011

A s tím ABC má kolega pravdu. Princip je jednoduchý a popsaný i v Sdělovací technice
(asi 1990?) a někde na webu je na stejném principu nabíječka "hodinkových" článků.
Nabíjí se jenocestně usměrněným napětím s diodou překlenutou rezistorem takže se
článek v druhé půlvlně mírně vybíjí. Nic moc, ale funguje to. Některé i 10x víc jsem nezkoušel.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý