Názory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (4/4) – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (4/4) – Programujte.comNázory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (4/4) – Programujte.com

 

Názory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (4/4)

Qwertz   NOVÝ
5. 5. 2007

Velmi vydareny zaver serialu, je to perfektne napisane, a hlavne ma potesil este ten uplny zaver kurzivou. Je to konecne prvykrat uverejnena cista pravda. CRT ma mozno lepsie farby a vernejsie zobrazovanie, lenze je na svete minimalne 50 rokov. Dnesne LCD os Samsungu a LG (Moj stary otec pracuje v oficialnom servise televizii a monitorov, pravidelne to tam navstevujem takze VELMI dobre viem, ktora firma ma najlepsie obrazovky) sa daju porovnavat s CRT, su uz skoro take iste, a kolko je tu LCD technologia? 10 rokov? O 40 rokov sa mozem s panmi "kritizermi" porozpravat, ci bol LCD naozaj krok spät. Uvidime, ci o 40 rokov bude mat lepsiu odozvu CRT alebo LCD. Uvidime, ci o 40 rokov bude mat krajsie farby CRT alebo LCD. Uvidime, ci o 40 rokov bude mat LCD taky isty maly zobrazovaci uhol...

Jednoducho, vsetko je este len na zaciatku, a uz NAPRIEK TOMU najmodernejsie displeje konkuruju CRT.... krok spät to rozhodne nebol.... ak uz to do buducnosti neprinesie VOBEC ziadne zlepsenie, tak aspon ze nemusim koli tej radioaktivnej bedni nosit dioptrie osmicky.... Ved sa pozrite na Billa Gatesa. S akymi okuliarmi skoncil.... jak satelity... hadajte koli comu....

kolemjdouci   NOVÝ
5. 5. 2007

[i]Dnes už nejsou LCD na začátku, ale také zdaleka ne na konci. Vývoj pokračuje a velmi brzy bude jejich obraz velmi dobře srovnatelný s tím, který dokáže CRT. Krok zpátky vypadá úplně jinak.[/i]

No tak až to bude tak třeba přehodnotím svůj názor, že bylo kdysi hluboko v minulosti CRT šmejdské je mi fakt putna, mě totiž zajímá co dostanu za x tisíc dnes, CRT dynamikou obrazu a úhly a barvami výrazně vede, srovnám CRT a LCD za stejný $ a mám jasno...

Barvy: Kde jste byli na tom že člověk rozliší jen 5 milionů barev ? tohle tvrzení totiž musí pocházet ještě z doby nekvalitních barvonosných zažízení.
Velice (mimo jiné) záleží na hodnotícím kritériu, když se veme v potaz možnost clonit a tím používat obrovskou dynamiku jde počet vnímatelných "barev" do miliard.
Při "málomilionech" u technického zařízení jsou například ve větších plochách už viditelné vady na barevných přechodech, barevné rozlišení je nedostatečné odstíny schází a přechod není hladký, různě se to šídí různým šrafováním což je hnusný kompromis což vinikne zvlášť při zobrazení videa (dithering u monitoru který neumí nativně 16mil barev)...
Nadto těch 16mil je na velkých monitorech už taky málo, pro čistou šedou je to totiž jenom 256 odstínů a 256 odstínů na velké ploše už hezký hladký přechod neudělá, proto se v profi technice používá větší počet bitů na kanál s výsledkem miliard možných odstínů. To by měl znát hlavně pisatel článku aby nepsal blbosti o 5 milionech barev.

Myslím ale že vykládat tyhle věci tady je marný... Už vidím jak mnou řečené zase začne někdo zlehčovat.

hrach   NOVÝ
5. 5. 2007

Myslím, že ani ty, ani já nepotřebujeme tolik profesionální podání barev, abysme mohli kvůli tomu shazovat LCD (přeci jenom je fakt, že ty barvy, kteri sice správně uvidíš, stejně nevytiskneš :-D). Dále je jasné že nelze uvažovat o LCD < 5000. Dnes se dá za velmi slušnou cenu sehnat velmi slušné LCD, které narozdíl od CRT: (pro mě zásadní prvky)
1) šetří oči
2) šetří místo
3) kvalitnější podání - ve smyslu nepřevádění do analogu

kolemjdouci   NOVÝ
5. 5. 2007

Já nic nezhazuju, LCD se zhazuje samo na to mě nepotřebuje, 6bit barvy na monitorech s rychlou odezvou jsou málo a o profi se tomu fakt ani nezdá, není to ani potřebný minimum, s těma očima pořát dokola, mě osobně dělalo LCD kvůli tomu jak mrší obraz zle (měňavost, barvy, odezva), hele mě je to fuk, kupte si co chcete ovšem vězte že říkáte blbosti a lžete si do vlastní kapsy, jasně šetří oči zato CRT ne a je radioaktvní, aby teroristi ty CRT někde nepoužili pozor na to !, panebože...

kolemjdouci   NOVÝ
5. 5. 2007

No, vidím že debata je zbytečná.
Třeba ale poradíte když jste viděl tolik "LCD obrazovek" v servise (...) na vlastní oči (a "VELMI dobre viete") jaký konkrétní, stačí jeden, LCD monitor doporučujete jako kanditáta který nejlépe nahradí CRT a bude se tak nejvíc blížit kladným vlastnostem CRT.
Velikost 19" 20" 22".

Peter2   NOVÝ
5. 5. 2007

Ako som uz povedal, hociktory maximalne rok stary monitor od LG alebo Samsung v strednej alebo vyssej triede... od tych 7 000 SK...

Peter2   NOVÝ
5. 5. 2007

... a rozhodne nie Acer a podobne smejdy.

kolemjdoucí   NOVÝ
5. 5. 2007

Takže zas tak dobře aby šlo poradit konkrétní monitor nevíte ? mě nejde o to abych tady pak vykládal že to co jste mi poradit stojí za hovno, mi jde o to co mám doporučovat dál, podle vaší řeči mi přišlo že víte o konkretním LCD která má po všech stránkách na CRT, spletl jsem se ?

pa3k   NOVÝ
5. 5. 2007

Technologicky je už LCD na slušnej úrovni. Konečne sa dá kúpiť LCD, ktoré je vhodné aj pre grafiku, úpravu fotografií a všeobecne prácu háklivú na podanie farieb. Lenže je tu jeden zásadný problém. LCD ktoré má porovnateľné zobrazovacie vlastnosti ako CRT je dvojnásobne až trojnásobne drahší ako podobný CRT monitor. http://eizomonitor.sk/cgraphicdisplays.html Na úpravu grafiky mi stačí kvalitnejší CRT v cenovej hladine do 8.000 SKK, pri LCD technológii musím íst s cenou podstatne vyššie. Výhoda LCD trechnológie je zatiaľ len v spotrebe, veľkosti zobrazovacej plochy a priestorovej nenáročnosti LCD panelov. Pre písanie textu alebo pre kancelárske práce je LCD OK. Pre grafikov je to ale stále cenovo veľmi nevýhodné.

pa3k   NOVÝ
5. 5. 2007

Dovolím si nesúhlasiť. Známy (grafik) mi poslal obrázok ako podklad pre jeden web. Keď som ho videl, myslel som si že sa pomýlil. V tmavých odtieňoch boli totiť nepríjemné viditeľné fľaky a tmavošedý gradient vyzeral úlpne hnusne. Spýtal som sa prečo to tak je a on na to, že nič také na tom obrázku nevidí. Bol totiž dočasne nútený robiť na notebooku bez externého monitoru a na LCD jednoducho tie fľaky v prechode šedej nevidel. LCD to proste nebolo schopné zobraziť a on videl súvislú tmavú plochu :) Ten kto aspoň občas robí s grafikou, može na LCD škaredo doplatiť. Tiež treba dávať bacha pri úprave fotografií.

kolemjdoucí   NOVÝ
5. 5. 2007

S tou spotřebou bych to neviděl tak optimisticky, LCD nad 20" už taky pěkně žerou a nad 24" žerou víc jak CRT.

Jinak to co píšete vím taky, EIZO znám ale ruku na srdce kolik lidí si to koupí ? to je prostě jenom taková hodně teoretická varianta, pro většinu lidí to jakoby defacto NEEXISTUJE.
Ještě ke všemu tato "LCD na fotky/DTP" mají dost brutálně pomalou odezvu takže se zas nehodí na nic jinýho (celá finta je v delší pulsové sekvenci řízení jasu pixelu - je delší a má tak větší dyn. rozlišení - proto se dá regulovat jas bez omezení gamutu a kontrastního poměru).

3wE   NOVÝ
6. 5. 2007

Jenom bych rad podoktnul, ze spotreba 24" LCD se pohybuje zhruba v takovych cislech jako spotreba 19" CRT s obrazovkou typu Flatron, tj. cca 80W. Samozrejme se to lisi podle modelu.

Lepsi 19" CRT maji pak spotrebu i vice nez 130W.
Lepsi 24" LCD maji spotrebu vetsinou do 100W.

Samozrejme mohou existovat v obou pripadech vyjimky.

kolemjdoucí   NOVÝ
7. 5. 2007

Já bych zase podotknul že jsem říkal LCD NAD 24" ne 24 palcové.

Moje nový CRT má 90W a Switch Off >1.0W, těch 90W je ale sci-fi to bych ten monitor musel jasově vytočit na max a to se nikdy nestane, ve dne jsem tak na třetině, spotřeba 60-70W, zato LCD smaží podvětlení pořát stejně, hlavně levný kusy a i dražší jsou špíš u stropu spotřeby ve specifikacích, však si přeměřte CRT a LCD a uvidíte sami...
Že jsou LCD obecně spořivý je kec, jo jsou ale jen některý kusy, hlavně ty bez overdrive a malý uhlopříčky což jsou už dnes výběhový typy.

pa3k   NOVÝ
7. 5. 2007

Jasné - beriem Vaše argumenty, LCD s rýchlou odozvou a verným podaním farieb je zatiaľ fakt SCI-FI alebo nenormálne drahá záležitosť. Škoda, robil som zi záílusk na LCD a keďže robím občas s fotografiami a grafikou, zostanem pravdepodobne pri CRT technológii.

xdream   NOVÝ
8. 5. 2007

http://www.tvfreak.cz/art_doc-222BEF2F3BAA4B5FC12572C6000AA53B.html

Delick   NOVÝ
9. 1. 2008

Musim potvrdit to co tu někteří povídají.Pracuji s grafikou a fotografiemi dost často..nedávno se mi stalo že po jedné zakázce se mi ozvala slečna že se jí nezdají barvy a že je to celé takové divné...nebylo to ničím jiným než LCD panelem po ukázce na mém Crt a následném tisku bylo vše ok.At je crt jaké chce adekvátní panel LCD by stál nehoráznou sumu a spotřeba už taky roste do větších čísel (samosebou s větším panelem).Eizo je parádní ale tolik peněz pro moje amaterské činosti nemá cenu dávat.TN panely mě nepřesvědčili a ceny lepších technologií zatím nepadají..OLEDY jsou ještě pro masový prodej daleko takže pro nás co něco tvoří jiná volba než CRT není (tedy pokud neobětujete větší sumu na lepší LCD)

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý