Jak jsem si vytvořil vlastní set ikon a co mě k tomu vedlo - Glyphicons
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jak jsem si vytvořil vlastní set ikon a co mě k tomu vedlo - GlyphiconsJak jsem si vytvořil vlastní set ikon a co mě k tomu vedlo - Glyphicons

 

Jak jsem si vytvořil vlastní set ikon a co mě k tomu vedlo - Glyphicons

Google       Google       14. 11. 2011       16 056×

Už v době mého studia jsem obdivoval krásu a funkčnost různých symbolů, piktogramů a ikon. Jsou všude kolem nás a usnadňují nám denně orientaci jak ve virtuálním, tak i fyzickém světě. Někdy je ani nevnímáme a často je podvědomě bereme za samozřejmé.

Tyto na první pohled velmi jednoduché a přesto všeříkající symboly mě fascinovaly odjakživa. Díky mé mnohaleté praxi v reklamní agentuře jako reprodukční grafik vím, co dokáže takový „nefunkční piktogram“ způsobit. Design mě živí téměř 8 let. Ano, jsem teprve na začátku, ale během této krátké doby jsem měl možnost pracovat s velkou řadou různých setů ikon a piktogramů od méně či více známých autorů. Ty mi postupně přestávaly v každodenní práci stačit.

Došlo mi, že pokud nechci zbytek pracovního života upravovat nebo kombinovat několik setů ikon, budu si muset vytvořit svůj vlastní, který bude odpovídat mým představám.

Teprve dnes začínám skutečně chápat, co tvorba takového symbolu obnáší. Nejdůležitější poznání pro mě v tomhle směru bylo, že čím jednodušší symbol chci vytvořit, tím potřebuji více informací a času na přípravu. V praxi to znamená, že do výsledného tvaru symbolu musím zahrnout kromě toho, jak daná věc vypadá fyzicky, také to, jak ho lidé v praxi používají a chápou.

Mimo to, pokud má být symbol opravdu univerzální, musí být pochopitelný pro lidi na celém světě – nehledě na věk, rasu nebo pohlaví. Zní to jednoduše, ale právě tímto se vše relativně hodně komplikuje. Je to najednou velké množství faktorů, které musíte brát v úvahu v průběhu tvorby každé ikony.

Vždy proto věnuji minimálně stejně velké množství času přípravě a zjišťování informací i samotné konstrukci symbolu. Většinou postupuji tak, že nejprve zjistím, jestli už symbol existuje, jestli ho lidé používají a chápou správně a zda by šel udělat lépe – nebo jinak. Pokud je odpověď třikrát ano, pustím se do práce.

Samotný proces vypadá tak, že na jednom monitoru kombinuji tvary a zkouším různé varianty a na druhém monitoru neustále sleduji fotky a jiné materiály na Internetu, pomocí kterých se snažím zachytit podstatu předmětu nebo věci, kterou by měl symbol představovat.

Samozřejmě se mi to téměř nikdy nepovede hned napoprvé, ale čím více těchto proměnných v procesu navrhování zohledním, tím lepší je potom výsledek.

Původně jsem plánoval ikony používat čistě na svých projektech, ale když se jejich celkový počet rozrostl, rozhodl jsem se vše nabídnout i ostatním designérům. Věřím, že někde venku jsou lidé, kteří hledají stejnou jednoduchost a konzistentnost, o kterou se snažím já, a Glyphicons jim pomáhají v jejich každodenní práci, tak jako mně.

Nic na světě není dokonalé; jsem jeden z těch lidí, kteří na něčem pracují a prakticky nikdy nejsou s výsledkem zcela spokojeni, až na velmi krátké momenty během samotného dokončování práce. Je to prokletí a velká výhoda zároveň. Prokletí proto, že pocit z dobře odvedené práce trvá jen velmi krátkou dobu.

Velkou výhodou ale je, že právě tato vnitřní nespokojenost mě nutí ikonky neustále vylepšovat a doplňovat…

› Glyphicons.com

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
25 hlasů
Google
(fotka) Jan KovaříkAutor je nezávislý grafik na volné noze. Využívá svých praktických zkušeností z mnohaleté praxe v reklamní agentuře a pomáhá svým klientům růst a efektivně komunikovat se svými zákazníky. Ve volném čase se snaží najít ideální způsob jak spojit práci a osobní život.
Web     Twitter     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý