Umělá inteligence a robotika – Články – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Umělá inteligence a robotika – Články – Programujte.comUmělá inteligence a robotika – Články – Programujte.com

 

Umělá inteligence - 4

Pokračování seriálu Umělá inteligence, v tomto díle o perceptronech a jejich učícím algoritmu.

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy

Hybridní inteligentní systémy

V seriálech o umělé inteligenci jsme si probrali některé základní typy inteligentních softwarových systémů. Při řešení složitých problémů technické praxe je nutno použít kombinaci několika metod, které se vzájemně doplňují. Takovým systémům říkáme hybridní systémy.

Obrázek ke článku Expertní systémy I

Expertní systémy I

Expertní systémy jsou asi nejznámější teorií umělé inteligence. Článek popisuje základní myšlenky těchto systémů zejména z pohledu jejich realizace v průmyslové praxi. V závěru je představen procedurální systém umístění pravoúhlých dílců na ploše, kde použití popsaných principů velmi zjednodušilo řešení úlohy a přineslo další příznivé vedlejší efekty.

Obrázek ke článku Evoluční optimalizační systémy IV

Evoluční optimalizační systémy IV

Seriál o evolučních optimalizačních systémech pokračuje popisem a demo verzí další praktické aplikace – optimalizačního systému dělení materiálu na válcovně. Přínosem tohoto systému je jeho rychlost, systém dokáže plánovat proces dělení v reálném čase.

Obrázek ke článku Inteligentní prognostické systémy

Inteligentní prognostické systémy

Článek navazuje na seriál Inteligentní ekonomické systémy a zabývá se metodami prognózování a analýzy dat s využitím neuronových sítí. Přináší nové poznatky získané při realizaci inteligentního prognostického projektu v technické praxi a popisuje demoverzi systému TNeuTest, který navazuje na původní výukový program TNeuron.

Obrázek ke článku Evoluční optimalizační systémy III

Evoluční optimalizační systémy III

V minulé kapitole jsme si předvedli jednoduchý genetický algoritmus a jeho základní funkce. V této kapitole již popíšeme skutečný systém přinášející značné úspory materiálu ve výrobě.

Nanotechnologie v medicíně

Podíváme se blíže na nanotechnologii v oblasti medicíny, budeme vycházet částečně z pilotního dílu: Nanotechnologie. Shlédneme průkopníky v této oblasti, SPM, mechanismy, aplikace, nanostroje a podíváme se na výzkum.

Nanotechnologie v naší budoucnosti

Určitě každý z nás někdy zafantazíroval, jaké to bude na Zemi třeba za 50 let. Možná vás napadli roboti, kteří za nás budou uklízet nebo nám budou dělat společníky, nebo vás napadla pustina, která zbyla po jaderné válce. A možná vás napadl technický vývoj spojený s nanotechnologií. Jestli chcete vědět, jak může takovýto vývoj vypadat, tak čtěte dále.

Obrázek ke článku Evoluční optimalizační systémy II.

Evoluční optimalizační systémy II.

V minulé kapitole jsme odvodili základní pravidla, kterými se řídíme při navrhování evolučních systémů v souladu se zákony vývoje, které platí v přírodě. V této kapitole si předvedeme, jak takový jednoduchý genetický algoritmus na počítači skutečně pracuje. Seznámíme se také s některými riziky, se kterými se při navrhování těchto systémů můžeme setkat.

Evoluční optimalizační systémy I.

Při vytváření informačních systémů se někdy setkáváme s problémy, pro které neexistuje algoritmus řešení. Častým případem jsou optimalizační úlohy, kdy je třeba vybrat nejvhodnější z velkého množství možností, přitom neexistuje návod, jak takový výběr provést. Každou již nalezenou alternativu však musíme umět ohodnotit. Přehled několika takových úloh s nástinem řešení jsem již podal v článku Genetické algoritmy a jejich aplikace v praxi, v tomto seriálu bych se chtěl touto problematikou zabývat podrobněji.

Inteligentní ekonomické systémy [ IV ]

V minulé kapitole jsme se seznámili s využitím lineární neuronové sítě pro ekonomické prognózování a faktorovou analýzu. Nyní si probereme další typy sítí a jejich využití v ekonomických úlohách.

Robotika II.

Základní pojmy a práce průmyslových robotů

Bioinformatika I

Historie a zaměření bioinformatiky
Struktura a funkce DNA
Geny, genomy a buňky

Inteligentní ekonomické systémy [ III ]

V minulé kapitole jsme se seznámili s nejjednodušším typem neuronové sítě - lineární sítí MADALINE. Ukázali jsme si, že touto sítí se dá řešit řada ekonomických úloh. Ve třetí kapitole si probereme další rozsáhlou aplikační oblast využití neuronových sítí - ekonomické prognózování s využitím časových řad...

Robotika - úvod

V tomto seriále se podíváme na obor robotika - její historii, průmyslové roboty a kinematiku průmyslových robotů...

Umělá inteligence - 3

Základní pojmy k neuronovým sítím
Výkonný prvek neuronové sítě
Měření vzdálenosti
Druhy sítí a topologie
Aplikace..

A.L.I.C.E. - rozhovor s umělou inteligencí

19. září minulého roku získal program A.L.I.C.E. Silver Edition prestižní Loebnerovu cenu poté, co v New Yorku uspěl v každoročně pořádaném Turingově testu. Tvůrce programu, AI Foundation (Artificial Intelligence Foundation) v čele s Dr. Richardem S. Wallacem získala již třetí bronzovou Loebnerovu plaketu a částku 2000 dolarů. Nyní oslavuje 10 let.

Nanotechnologie

  • Co je to nanotechnologie?
  • Samoreplikující se systémy
  • Nanotechnologie v medicíně
  • Molekulové stroje

Inteligentní ekonomické systémy [ II ]

V minulé kapitole jsme se seznámili se základními principy funkce neuronových sítí a na jednoduchých příkladech jsme si ověřili jejich nejvýznamnější vlastnost, schopnost učit se z příkladů. Použili jsme k tomu lineární neuronovou síť, která se dokázala naučit lineární vztah. V této kapitole si vlastnosti lineární sítě podrobněji popíšeme a především se budeme zabývat jejím využitím v konkrétních ekonomických úlohách. ..

Obrázek ke článku Inteligentní ekonomické systémy [ I ]

Inteligentní ekonomické systémy [ I ]

V tomto seriálu bych chtěl zájemce seznámit se základními typy ekonomických úloh, které je možné řešit pomocí neuronových sítí. Pro snadnější pochopení problematiky nabízím volně šiřitelný simulátor neuronové sítě TNeuron s typovými příklady.

Obrázek ke článku Genetické algoritmy a jejich aplikace v praxi

Genetické algoritmy a jejich aplikace v praxi

V tomto starším článku o umělé inteligenci se zabývám jejím méně známým oborem, genetickými algoritmy. Vedle všeobecných informací popisuji konkrétní praktické aplikace optimalizačních úloh, které jsem na počátku své činnosti v tomto oboru realizoval. Uvádím také modifikace, které přizpůsobovaly řešení praktickým podmínkám a urychlovaly naleznení požadovaného řešení. Aktuální aplikace a nové poznatky popisuji v dalších článcích na tomto serveru.

Obrázek ke článku Umělá inteligence, díl 2. - neuronové sítě

Umělá inteligence, díl 2. - neuronové sítě

Dnes se podíváme na neuronové sítě, konkrétně biologické neuronové sítě. Popíšeme si jejich funkci, stavbu a zkusíme pochopit, jak vlastně fungují. Jak vypadá samotný neuron v těle a jak funguje? Podíváme se na to ve článku.

Umělá inteligence - 1.

Pojem inteligence, umělá inteligence, neuronové sítě obecně, vědy zabývající se problémy inteligence. To vše v novém seriálu.

Výsledky 31-17 z celkem 17 nalezených
Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý