O vývoji – Články – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

O vývoji – Články – Programujte.comO vývoji – Články – Programujte.com

 

Obrázek ke článku Vývojové diagramy – 7. díl

Vývojové diagramy – 7. díl

Dnešním dílem začneme cykly. Nejprve si ukážeme, k čemu jsou dobré, a následně si vysvětlíme první typ, tj. cyklus s daným počtem opakování. A článek zakončíme krátkým příkladem.

Obrázek ke článku Vývojové diagramy - 6. díl

Vývojové diagramy - 6. díl

V tomto dílu zakončíme téma podmínky složitějšími příklady, na kterých si ukážeme, že podmínek může být ve vývojové diagramu více.

Obrázek ke článku Vývojové diagramy – 5. díl

Vývojové diagramy – 5. díl

V minulém díle jsme si ukázali, jak se pracuje s podmínkou. Dnes si předvedeme, jak k zápisu využít relační operátory. A dále vysvětlíme, jak spojovat více podmínek pomocí spojovacích operátorů.

Obrázek ke článku Vývojové diagramy - podmínky - 4. díl

Vývojové diagramy - podmínky - 4. díl

V dalším pokračování série článků o vývojových diagramech a algoritmizaci začneme s podmínkami, které nám umožní dělat složitější a komplexnější programy s možností větvení při rozhodování.

Obrázek ke článku Vývojové diagramy - 3. díl

Vývojové diagramy - 3. díl

Než se začínající programátor vrhne na učení nějakého jazyka, měl by si osvojit techniku „myslet jako počítač“. Rozumí se tím umět problém rozdělit na jednotlivé krátké části, dílčí úseky, které ve výsledku budou tento problém řešit, neboli vytvořit algoritmus. Proces tvoření algoritmu se nazývá algoritmizace a vývojové diagramy jsou jedním z nástrojů pro jejich zápis.

Obrázek ke článku Google Code Jam 2008 - finále

Google Code Jam 2008 - finále

Poslední sada úloh letošního Google Code Jam byla zadaná ve finále. Některé úlohy jsou již obtížnější, ale jiné se stále soustředí spíše na rychlé vymyšlení jednoduchého algoritmu. Na stránkách soutěže se také objevil oficiální klíč k řešení všech dosud zveřejněných soutěžních úloh, kde lze najít podrobnější vysvětlení řešení problémů.

Obrázek ke článku Google Code Jam 2008 - cvičení semifinále

Google Code Jam 2008 - cvičení semifinále

Google Code Jam se přibližuje k semifinále, které probíhá přímo v pobočkách firmy Google. Zatím je možné si ho alespoň vyzkoušet. Úlohy jsou tentokrát velice lehké, což je možná způsobeno tím, že účastníci budou úlohy poprvé řešit v neznámém prostředí a tedy ve větším stresu.

Obrázek ke článku Google Code Jam 2008 - cvičení

Google Code Jam 2008 - cvičení

V soutěži Google Code Jam se řeší přesně ten typ úloh, které jsme dostávali za domácí úkol na Matfyzu a nad kterými jsem přemýšlel třeba při cestě metrem. Nejsou příliš složité, takže se jejich řešením nezabere moc času, ale ani příliš jednoduché, takže člověk přece jenom musí zapojit mozek.

Výhody databázových procedur

Databázové procedury jsou jednou z vývojářských praktik, na kterou většina aplikačních vývojářů, podle mého názoru, hledí se značným despektem. Jsou využívány u velkých aplikací v bankovnictví nebo telekomunikacích, ale u menších a středně velkých aplikací současné trendy spíše směřují k objektově-relačnímu přístupu (ORM). Kde to jen jde, je snaha „zadrátovat“ práci s daty do aplikační vrstvy. Kámen úrazu ale většinou nastane, pokud se nároky na zátěž aplikace zvýší nebo je včleněna do podnikové infrastruktury.

Programování v praxi - 3.díl

Dnes napíšeme funkci, která nám načte text, jenž uživatel zadal, a ten pak zašifruje. Následně jej uloží do souboru.

Lisp - starověký kód

Nenechte se mýlit titulkem, nebude zde řeč o písmu antického Říma, nýbrž o programovacím jazyku Lisp, který vznikl již v roce 1958 a stále má slušnou popularitu. Chcete se s tímto jazykem blíže seznámit?

12 úloh

Předkládám vám takový žebříček úloh, pomocí kterých zvládnete většinu programovacích jazyků rychle a efektivně. Můžete se jim věnovat po přečtení specializovaného tutoriálu nebo ho vzít jako samotný tutoriál s tím, že help budete hledat v manuálech a na fórech. Některé z těchto úloh nejsou nejvhodnější pro absolutní začátečníky/lamy, protože předpokládají určitou míru znalostí (nejen programovacích).

Historie open-source a free software - 2. část

V dnešním díle mého seriálu o open-source a free software si povíme něco o dalších důležitých momentech vedoucích k jejich vzniku – vzniku Internetu a vývoje operačního systému UNIX.

Historie open-source a free software - 1. část

Pojmy, jakými jsou open-source a free software operuje v dnešní době kdekdo. Ať už jde o zastánce nebo protivníky, jsou bohužel vesměs spojeni podstatným nepochopením těchto pojmů. V tomto seriálu se tyto pojmy pokusím vysvětlit formou popisu historie, která vedla ke vzniku hnutí s nimi spojených a také jejich dalším vývojem.

Obrázek ke článku Vývojové diagramy - 2. díl

Vývojové diagramy - 2. díl

Při tvorbě vývojových diagramů se vychází z několika základních struktur a zvyklostí. My si je teď ukážeme a budeme se jich držet, protože se standardně používají, tak ať si nevymýšlíme zbytečně vlastní.

Který programovací jazyk je nyní IN?

Správně si vybrat programovací jazyk a vývojové prostředí není nikdy jednoduché. Podíváme se na menší výčet některých programovacích jazyků, budoucí trendy a jejich náročnost...

Výsledky 31-51 z celkem 51 nalezených
  1  2  
Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý